Lintje voor vrijwilliger in De Bron

In nieuws door de redactie op 27 april 2023, 23:26

Op 26 april j.l. kreeg onze vrijwilliger Anton Laan een koninklijke onderscheiding. Hij is 89 jaar en hij doet daarvan al 75 jaar vrijwilligerswerk, maar hij is nog niet van plan te stoppen. ,,Zo lang ik van mijn kleinkinderen mag fietsen, blijf ik bezig.’’

Het vrijwilligerswerk van Anton begon al toen hij veertien was. ,,Onze buurvrouw was ziek en haar twee kinderen moesten naar school gebracht en weer opgehaald worden. Mijn ouders besloten dat ik dat wel kon doen. Dus tegen mijn zin in deed ik dat. Na een paar dagen zag ik hoe blij de buurvrouw was met mijn hulp en daarmee is het zaadje voor mijn vrijwilligerswerk gelegd.’’

Anton werkte 36 jaar bij Koninklijke Verkade en zette zich daarnaast als bestuurslid van de FNV (Voedingsbond afdeling Zaanstreek) en de Ondernemingsraad bij Verkade. Ook nu ruim na zijn pensionering, is hij nog steeds lid van de FNV en ontving hij onlangs een oorkonde vanwege zijn 70-jarig lidmaatschap.

Sinds 2007 werkt Anton bij het uitdeelpunt van de Voedselbank in Poelenburg en vanaf de start van het inloophuis is hij ook daar actief; nu onderhoudt hij de tuin en is hij gastheer bij de koffie-inloop, waar eenzame mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het gaat Anton om het contact met de mensen. De kerk is een inspiratiebron voor hem is maar staat hem nooit in de weg. Hij helpt iedereen: ,,Ik denk in hartjes, niet in hokjes. Er zijn veel geloven maar er is maar één God’’, zegt hij.

De redactie